Sheila en Nicky van Foreest

Geneeskunde

Sheila Van Foreest – Timp

Sheila Timp werd geboren in Den Haag op 29 maart 1973. Na haar gymnasium opleiding heeft zij geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Na het behalen van haar arts-diploma begon zij in 2000 aan de universiteit Twente om daar aan een project te werken om medische gegevens driedimensionaal weer te geven. Tegelijkertijd behaalde zij cum laude haar propedeuse Wiskunde. In 2001 begon zij met haar promotieonderzoek bij professor Nico Karssemeijer bij de radiologieafdeling van de St. Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2006 promoveerde zij op computerondersteunde detectie- en diagnoseprogramma’s voor mammografie. Naar haar promotie heeft zij verder onderzoek gedaan aan de Universiteit van Groningen, ook bij de radiologieafdeling.

Lees meer

Van Foreesten, schaken, genezen en besturen

Schaken

Jorden van Foreest (16 jaar), onze jongste in Nederland geboren grootmeester ooit , heeft enkele maanden geleden spontaan de uitnodiging aanvaard om in Rotterdam op 6 april twee simultaans te geven voor het goede doel, de strijd tegen kanker.

Jorden had vorig jaar zijn derde norm behaald tijdens het WK Junioren in Khanty-Mansiysk en daarmee het recht om de grootmeestertitel te voeren na bekrachtiging  door de Wereldschaakbond.

Jorden komt uit een Gronings schaakgezin. Hij is de oudste en heeft nog vier broertjes en een zusje, die allen verdienstelijk schaken.

Lees meer

Jorden van Foreest, jongste Nederlandse schaakgrootmeester ooit

Jorden van Foreest (1999) is de oudste zoon van Nicky van Foreest en Sheila Timp. Hij heeft nog vier broertjes en een zusje, die ook allen schaken.

Van Foreest is een oudadellijk geslacht met de titel jonkheer.  Nicky is een nazaat van Jhr. Arnold van Foreest (schaker en meermalen Nederlands kampioen).

Schaakgrootmeester

Vorig jaar behaalde Jorden de titel schaakgrootmeester tijdens het WK Jeugd in Khanty-Mansiysk (Siberië)  en werd  daarmee de jongste, in Nederland geboren, grootmeester. Een belangrijke mijlpaal voor de pas 16-jarige Jorden. In 2016 werd hij de jongste Nederlands Kampioen ooit.

Lees meer

Pieter van Foreest, medicus (Alkmaar, 1521-1597)

In de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar kun je over de eeuwenoude grafstenen lopen. In de granieten kerkvloer is de laatste rustplaats te vinden van Pieter van Foreest (1521-1597). De grafzerk is enige jaren geleden gerestaureerd. Pieter was een van de belangrijkste medici van ons land. Hij werd ook wel de Hollandse Hippocrates genoemd. Pieter liet zich ook wel Petrus Forestus noemen, meer een naam voor een geleerde.

Lees meer

Jhr. Andries van Foreest (1940-2015), tandheelkundig dierenarts

Geneeskunde

CV

Na zijn afstuderen in 1967 werd hij universitair medewerker bij de Kliniek voor Verloskunde, Faculteit der diergeneeskunde, Rijksuniversiteit Utrecht. Vanaf 1969 tot 1987 praktiseerde hij in de gemengde praktijk. Vanaf 1975 tot 1993 was hij stafdierenarts in het Ouwehands Dierenpark te Rhenen. Vanaf 1994 werkte hij uitsluitend als tandheelkundig dierenarts op diverse locaties. Sinds 1970 was zijn interesse binnen de diergeneeskunde gefixeerd op tandheelkundige problemen bij dieren. In de periode1984-2000 heeft hij in een parttime functie veterinaire tandheelkunde gedoceerd op de Kliniek voor Gezelschapsdieren van de Faculteit der Diergeneeskunde in Utrecht. Gedurende de periode 1992 tot 2000 heeft hij ook als hoofddocent aan de Faculty of Veterinary Medicine van de Veterinär- Chirurgische Klinik van de Universiteit Zurich in Zwitserland gewerkt. Daar is door hem het Zahnstation van het Tierspital opgezet. Hij was initiatiefnemer (1990) van een serie van artikelen (26) over veterinaire tandheelkunde in het Nederlands Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Hij is auteur van twee handboeken in de Nederlandse taal:

Tandheelkunde bij gezelschapsdieren (1999) en Gebitsreiniging bij gezelschapsdieren (2003).

 Schaken en jazzmuziek

 Andries was een recreatief schaker en oud-lid van de Arnhemse Schaakvereniging. Hij volgde met belangstelling de schaakprestaties van zijn kleinkinderen en ging vaak met hen mee naar schaaktoernooien.

Naast schaken was zijn hobby pianospelen met voorliefde voor de jazzmuziek. In 2015 is hij aan de gevolgen van kanker overleden.

Lees meer

Jhr. Arnold van Foreest (1863-1954), de schaker

SCHAKEN

(Voor Jhr. A.E. van Foreest als bestuurder klik hier)

Jhr. Arnold Engelinus van Foreest (Haarlemmermeer, 20 juni 1863Apeldoorn, 24 juni 1954) was een Nederlandse schaakmeester en ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Arnold Engelinus werd geboren als zoon van Hendrik Albert van Foreest en Engelina Arnoldina Quanjer. Hij was getrouwd met Sophia Louisa van Ringh (1867-1951). Zij kregen 3 kinderen.

Arnold trad in de voetsporen van zijn vader en ging werken bij de Post- en Telegraafdienst,Een hij klom hier op tot hoofdinspecteur.

Arnold en zijn broer Dirk leerden schaken van hun vader. Na de overplaatsing van zijn vader naar Wormerveer ging Arnold naar de H.B.S. in Zaandam en werd lid van de Beemster schaak- en damvereniging Aris de Heer.

Lees meer

De Van Foreesten als bestuurder

BESTUURSKUNDE

De Van Foreesten, een oudadellijk Hollands geslacht, hebben in de loop der eeuwen vele functies vervuld in de Nederlandse maatschappij. Wij hebben gekozen voor de terreinen Schaken, Geneeskunde en Bestuurskunde.

Jorden van Foreest (Alkmaar, 1494-1559)

Jorden was getrouwd met Margaretha  Nanning Beijersz. Dochter en zij kregen 16 kinderen. De eerste twee waren de meisjes Aleida en Maria, die op jeugdige leeftijd aan de gevolgen van pest zijn overleden. Daarna kwam de eerste zoon, Pieter, de latere vermaarde geneesheer,  die we tegen komen in onze rubriek Geneeskunde. Daarna volgden nog 13 kinderen waaronder Nanning, die in 1529 werd geboren.

Lees meer

Jhr. Dirk van Foreest (1862-1956), de schaker

SCHAKEN

(Klik hier voor Dirk van Foreest arts en hier voor bestuurder)

Jonkheer Dirk van Foreest (geboren in de Haarlemmermeer op 3 mei 1862 en overleden in – Oosthuizen, 24 februari 1956)

Dirk werd geboren als zoon van Hendrik Albert van Foreest en Engelina Arnoldina Quanjer. Hij was getrouwd met Titia Agatha van Ringh (1860-1922). Zij kregen 6 kinderen.

Dirk en zijn broer Arnold leerden schaken van hun vader. Na de overplaatsing van zijn vader naar Wormerveer ging Dirk naar de H.B.S. in Zaandam en werd lid van de Beemster schaak- en damvereniging Aris de Heer. Hij studeerde  medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam. Op 19-jarige leeftijd werd hij lid van de Amsterdamse schaakvereniging V.A.S., waar hij meteen clubkampioen werd met 32 punten uit 34 partijen na zijn afstuderen in 1887 vestigde hij zich als arts in Heemskerk, en later in Oosthuizen. Hij was van 1884 tot 1889 actief als schaker, en hij won driemaal achtereen het Nederlands schaakkampioenschap, in 1885, 1886, en 1887.

Lees meer

Jhr. Dirk van Foreest 50 Jaren arts.

GENEESKUNDE

(voor Dirk als schaker klik hier, als bestuurder klik hier)

Uit: het Nederlandsch Tijdschrift voor Geneeskunde, Zaterdag 20 mei 1939

Door J. BAART DE  LA  FAILLE, Wassenaar 14 mei 1939

Jonkheer Dirk van Foreest werd 3 Mei 1862 geboren in de Haarlemmermeer, de toen slechts 9 jaar oude droogmakerij. Later verhuisde hij naar Wormerveer en volgde het middelbaar onderwijs aan de 4-jarige   H.B.S. te Zaandam, wat destijds tweemaal daags een stevige wandeling vereischte. In 1881 deed hij Staatsexamen en ving de studie in de geneeskunde aan in Amsterdam. Op 25 mei 1889 voltooide hij zijn studie.

Het binden van de naam VAN FOREEST aan dit vak moge niet vreemd zijn voor een nazaat van den beroemden PETRUS FORESTUS, lijfarts van Prins Willem I.

Naast de geneeskunde had het schaakspel zijn voorliefde; hij is tot op den huidigen dag met zijn broeder Arnold bekend gebleven als een der voormannen van de Oude Garde; tusschen 1882 en 1889 was hij schaakkampioen van Nederland.

Lees meer