2000 euro opgehaald voor palliatieve zorg

Met onze geslaagde actie Schaken tegen Kanker hebben we 2000 euro opgehaald voor palliatieve zorg. Dit is het doel van de jaarlijkse Roparun waarmee ook in 2022 geld wordt opgehaald voor 60 doelen in de palliatieve zorg. Dit jaar verzorgden we een van de nevenacties van teamStoer 261 dat aan deze Roparun meedeed.

Palliatieve zorg

Je kunt hierbij denken aan de inrichting van een inloophuis, waar (ex-) kankerpatiënten en/of naasten elkaar kunnen ontmoeten. Vakanties voor mensen met kanker en hun familie zodat zij, ook in een akelige periode, een mooie herinnering kunnen creëren. Workshops in ziekenhuizen waarbij mensen met kanker leren omgaan met uiterlijke veranderingen die ze krijgen door de behandelingen. Een fijne dag uit voor zieke kinderen en hun broertjes of zusjes, zodat zij even niet hoeven te denken aan het ziek zijn. De ontwikkeling van ‘palliatieve boxen’, een hulpmiddel voor mensen in een terminale fase die graag in de eigen thuisomgeving willen verblijven. Of de inrichting van een hospice om er voor te zorgen dat mensen tijdens hun laatste levensfase in een prettige omgeving kunnen verblijven.

Met andere woorden, de missie van de Roparun is:

Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven

We zien uit naar de volgende editie van Schaken tegen Kanker in 2023, onze zevende. In het 150-jarig jubileumjaar van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Laten we er dan een speciale editie van maken met elkaar. We rekenen op jullie.

Hieronder nog enkele foto’s van het schaakevenement die met bronvermelding gebruikt mogen worden.

« van 3 »

Teun Koorevaar
St. Het SchaaKKasteeL

Schaken, kanker en geld voor palliatieve zorg

Op woensdagavond 1 juni 2022 togen bijna 100 schakers naar het Topsportcentrum Rotterdam, vlak naast de Kuip van Feyenoord. Zij kwamen voor het goede doel. Een paar potjes snelschaken en tussen de bedrijven door oude bekenden ontmoeten die ook schakers hadden gekend die aan de ziekte kanker waren overleden, of in een stadium van palliatieve zorg verkeren. Vaak elkaar bijzondere verhalen vertellen en herinneringen ophalen. Ook schakers die niet konden komen doneerden sportief de tien euro inschrijfgeld.

De speelzaal, de Rebound Lounge, werd gesponsord door het Topsportcentrum.

In het oog sprong de vriendengroep van SG KiNG uit Tilburg die bedrukte shirts droegen met de naam Team Konings. Frans Konings is uitbehandeld en hem rest nog palliatieve zorg. En juist Schaken Tegen Kanker is bedoeld om geld op te halen voor mensen die uitbehandeld zijn om hen nog zoveel mogelijk kwaliteit van leven te kunnen geven. Dit sloot goed aan bij wat de vriendenclub van Frans zocht. Schaken en vrienden ontmoeten die Frans kennen en verhalen vertellen. Soms was een partijtje al afgelopen voordat het startschot had geklonken. Dit alles om onder het genot van een drankje gezellig verder te kunnen praten. Voor Frans was er een mooi schaakboek over het Tata Steel Chess Toernooi 2021 met verhalen en alle partijen in 750 pagina’s uitgelegd. Sponsors van de schaakboeken waren Thinkers Publishing, De Beste Zet en stichting Het SchaaKKasteeL.

Jaarlijks krijgen meer dan 100.000 mensen de diagnose kanker. Loek van Wely opende het toernooi en wees op het belang van wetenschappelijk onderzoek zowel om kanker te bestrijden als om het leven met enkele jaren te kunnen verlengen. Aan een activiteit als deze wilde hij graag meedoen. Hij vond ook dat we de avond niet al te zwaar moesten maken. Een gezonde balans tussen ontspanning met snelschaken en gesprekken wenste hij allen toe. Bijzonder was dat Loek de dag erna naar Casablanca in Marokko zou vliegen om aan diverse schaakactiviteiten zijn medewerking te verlenen.

Jerry Santifort en Dolf van der Sluys Veer hebben aan alle edities meegedaan. Zij kregen een speciaal gemaakt ‘eetbaar’ aandenken van chocola. Cor de Wit heeft ook aan alle edities meegedaan. Cor is de oudste van de drie schakende gebroeders De Wit. In 2011 overleed zijn broer Dick, nog maar 50 jaar jong. Deze editie moest Cor aan zich voorbij laten gaan daar zijn schoonvader was overleden. Wij allen wensen Cor sterkte met dit grote verlies. Broer Michel was een van de aanwezigen. Hij had schaken geleerd van Cor en Dick. Natuurlijk ging het gesprek ook over Dick. Er was zelfs verheugend nieuws te melden. Dick was bevriend geweest met kunstenares Pia Sprong. Samen maakten zij uitjes langs Rotterdamse bruggen. Pia schilderde de bruggen en Dick vertelde over de bruggen, hij wist er veel van. Na zijn overlijden is Pia doorgegaan met het schilderen van Rotterdamse bruggen. Het doel was binnen tien jaar 10.000 euro op te halen voor KWF Sta op tegen kanker. Pia doneerde 35% van ieder verkocht schilderij. En dit doel is door de vasthoudendheid van Pia gehaald (lees ook Dicks portret op onze site).

Een ander verhaal ging over een familielid van een schaker die in zijn palliatieve fase mee mocht doen aan een van de door Roparun gefinancierde projecten: Een geheel verzorgde vakantie in een van de Nederlandse parken!

Onder de Tilburgse delegatie ook Bianca de Jong (onze KNSB voorzitter) en Anne Haast (Chessqueens). Anne kwam niet alleen. In haar gevolg ook partner Stefan en broers Mark en Koen. Jammer dat Iozefina Werle door omstandigheden niet kon komen.

Bram kon wel wat doping gebruiken bij zijn partij tegen Loek

In de top van het toernooi speelden naast Loek (die derde werd) o.m. Erik van den Doel (winnaar), Mark Timmermans (tweede) en Mark Haast (vierde). Bianca werd tiende en Anne elfde, een knappe prestatie van de dames. Koen Haast en Bram van den Berg (de smaakmaker van de SG KiNG groep) eindigden bij de eerste vijftien. Ze vielen bijna allemaal in de prijzen, want daar waren er genoeg van dankzij onze sponsors. Van de Rotterdamse Schaakbond deden de voorzitter, de penningmeester en de jeugdleider mee. Deze avond was meedoen belangrijker dan winnen! De volledige uitslag stond al eerder op onze site.

Bij het uitzoeken van hun prijs gingen Loek en Bianca terug naar hun jeugd, Loek koos het boek ‘Jeugdzonden’ en Bianca het boek ‘Simon de Schaker’.

Bij de loterij waren er meer prijzen dan loten zou je zo denken als je hierbij aanwezig was geweest. Dankzij gulle sponsors. De catering was in handen van Vermaat Horeca Rotterdam. Zij staan een deel af van de omzet voor het goede doel.

Tegen middernacht was alles weer netjes opgeruimd. Organisator Ronald Möhrke, Angelique Osinga, André van der Graaf, Oliver de Hert en leden van het Roparunteam Stoer hebben weer een prima prestatie geleverd. Veel deelnemers hebben al aangegeven dat ze volgend jaar weer graag komen, ook de vriendengroep uit Tilburg. Dat is altijd fijn om te horen. Zie ook het verslag van SG KiNG.

Ronald ging in het Pinksterweekend nog 300 km fietsen voor de Roparun, dat vertelde hij in zijn interview met Radio Rijnmond en ook tijdens het toernooi.

We hopen volgend jaar, in het jaar dat onze schaakbond het 150 jarig jubileum viert, een speciale editie te mogen organiseren, onze zevende! Als jullie op- of aanmerkingen hebben of nieuwe ideeën dan horen wij dit graag (info@schakentegenkanker.nl)

De opbrengst van deze editie wordt binnenkort bekendgemaakt en er worden nog enkele foto’s gepubliceerd.

Teun Koorevaar

Stichting Het SchaaKKasteeL