Arie Timmer ( 1933 – 2016)

Oud-machinist van de NS , deskundig genealoog , expert van fuchsia’s kweken, fervent schaker . oud lid van schaakvereniging Eeuwig Schaak en schaakvereniging Zwijndrecht , initiatiefnemer van het “overdag “schaken in De Fuik in Ridderkerk.

Ja, dat was Arie Timmer , vol met humor.

arie 1

Op de schaaktoernooien in de regio kwam je Arie tegen zoals Woerden (ERU), Gouda, Dordrecht, Spijkenisse (RSB seniorentoernooi), Hellevoetsluis (NK Rapid), het Unilever toernooi en andere toernooien. Meestal met zijn makkers  Ben Bakker, (later Arie Huisman ) Piet van Rijs en Coen Dortmond  uiteraard in 1 auto .

Werden er prijzen behaald ? Dan gold Arie’s motto : “Die moeten (op)gedronken worden ! De behaalde prijzen haalden dus nooit het “thuisfront” . Overigens dronk hij graag een “jonkie”, maar was toch matig drinker (weliswaar na de eerste bekeuring !).

Was je ernstig ziek ?  Daar was Arie, met fruitmand(je) om je op te beuren.

Helaas werd  tien jaar geleden zijn animo voor het schaken aanzienlijk minder . Bij een aantal van zijn partijen werd helaas door de omstanders zijn eventuele toekomstige zet(ten) te luid uitgesproken, waardoor hij verloor. Jammer, jammer.

Arie kreeg maagkanker… de helft werd operatief verwijderd, doch uiteindelijk weer uitzaaiingen helaas.

Arie stopte helemaal met schaken en ook de communicatie (ook via email) met hem werd steeds minder en minder. Hij overleed op  31 januari 2016 en  velen van  ons verloren een goede oude (schaak)vriend.

Coen Dortmond

 Arie Timmer en Coen Dortmond benaderden mij in 2004 met de wens om een gouden KNSB-speld uit te reiken aan Wout Keur, lid van de Fuik. Wout was behandeld voor leukemie en leek herstellende. Zij organiseerden een leuke middag in  De Fuik waar we Wout Keur konden verrassen met de gouden KNSB- speld. Zie het portret van Wout Keur.

In de weken voorafgaand aan dit gebeuren kwam ik Coen en Arie tegen op het RSB seniorentoernooi in Spijkenisse (1 mei 2004). We hadden veel voorpret over het komende feestje in De Fuik. Arie werd de winnaar in groep 2 en verdiende hiermee de traditionele fles Kethel 1! Dat moet een gezellige terugreis zijn geweest voor Arie en Coen. Bijzonder was dat Coen toen schaaktrainingen volgde en Arie er met de eerste prijs van doorging, zonder schaaktraining!

In het eerste jaar van de oprichting van de SchaakVeste (2009), bezocht ik nogmaals De Fuik. Arie was veel minder actief. Hij was de initiatiefnemer van de schaken overdagclub waar hij trots op was, maar het ging steeds minder. Nog steeds is De Fuik een succesvolle club met veel trouwe leden.

Het was de periode waarin we inventariseerden hoeveel schaken overdagclubs er in de Rotterdamse regio waren en we telden er bijna 15. De grootste club  in die periode was de Sociëteit Charlois onder leiding van ‘good old’ André Kouwenhoven, met rond de 50 leden! Kouwenhoven deed ook tot op hoge leeftijd mee aan het seniorentoernooi en won vele prijzen.

Een paar jaar geleden heb ik Arie voor het laatst ontmoet op een avond voor leden en oud-leden van schaakclub Eeuwig Schaak, nu schaakvereniging Ridderkerk. Hij vertelde mij toen dat hij niet meer actief was met schaken en het niet zo goed met hem ging.

Op zijn rouwkaart schreven zijn kinderen:

Wij zijn bedroefd maar treuren niet.

Geestelijk bent u tot het einde bij ons gebleven

een voorbeeld hebt u ons meegegeven.

Warme en dankbare herinneringen blijven bestaan,

pa, u heeft het goed gedaan.

Ook wij willen hierbij nogmaals bevestigen dat Arie Timmer het goed heeft gedaan met zijn inzet voor het schaken in Ridderkerk en omstreken.

Zijn passie voor het schaken bleek ook op zijn rouwkaart waarop de omgevallen koning werd afgebeeld.

Teun Koorevaar