Willem-Jan van den Broek (1955-2023)

Onze oud-voorzitter van de RSB, Willem-Jan van den Broek, is op dinsdag 12 september 2023  overleden en  in besloten kring is begraven. Hij werd bijna 68 jaar.

Willem-Jan volgde in 1994 Menno Ploeger op als RSB-voorzitter en droeg het stokje aan mij over in 2002.

Ik heb Willem-Jan leren kennen als een gedreven ondernemer en bestuurder. Wij waren op dezelfde dag jarig, Willem-Jan was 10 jaar jonger. Hij had wiskunde gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en was in de natuurkunde tot doctor gepromoveerd aan de Technische Universiteit van Twente. Willem-Jan had een  eigen bedrijf Pinpoint en was van 1991-1998 voorzitter van schaakclub Messemaker-1847 waarvan hij ook lid van verdienste was. Daarna werd hij ook lid van de Delftse schaakclub DSC waarvan hij enkele jaren bestuurslid was en recent nog actief was bij een aantal zaken zoals de HSB-competitie.  Daarnaast  was hij als voorzitter actief bij Stadshart Oude Delft en als bestuurslid bij Delftstede.

Enkele weken geleden hadden we nog mailcontact.  Willem-Jan mailde dat hij bij toeval het verslag van de 7de editie van Schaken tegen Kanker had gelezen en sprak zijn waardering hiervoor uit. Hij had ook op de DSC-site aandacht gevraagd voor dit verslag. In de vervolgmail werd mij het een en ander duidelijk. Hij meldde dat hij nog actief was bij DSC en nog lid was van Messemaker-1847.

Hij vertelde dat bij hem, bij toeval, in 2019 kanker was ontdekt. Tot ruim een half jaar geleden leek alles naar wens te verlopen. Daarna kwam Willem-Jan in een neerwaartse spiraal terecht. Misschien nog een laatste (experimentele) behandeling? Hij sloot af met: ik ben nog ‘in the running’, we houden de moed erin!

Tot het eind bleef hij een gepassioneerde en sterke schaker. Maar zijn laatste wedstrijd kon hij niet winnen. Op de rouwkaart de afbeelding van de schaakkoning met de tekst: de koning is gevallen.

Willem-Jan is veel te vroeg en veel te jong overleden. Wij zijn dankbaar voor zijn grote inzet voor het schaken en de schaaksport. 

We wensen Gerda en familieleden veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Teun Koorevaar

Oud-voorzitter RSB Zie ook de website van de Delftse Schaakclub en de rouwkaart.