Bart Ockeloen (1952-2010)

Bart begon zijn denksportcarrière als dammer, maar stapte over op het schaken.  Hij werd vrij snel na de oprichting in 1969, lid van SV IJsselmonde.  Bij deze vereniging heeft hij zich steeds ingezet. Was het niet voor het clubkrantje, dan was het wel in een bestuursfunctie of als teamleider. Daarnaast was hij niet vies van het gerstenat en had zijn praatje altijd klaar. Die gesprekken waren altijd geanimeerd en voor iedereen interessant.

bart ockeloen

Daar tussendoor was hij lid bij Charlois Europoort van 1993-2009, waar hij een graag geziene gast was. Een sfeermaker en sociaal persoon en een niet te onderschatten tegenstander op het schaakbord. Hij was een steun en toeverlaat voor de club tijdens de moeilijke periode in de Morgensterkerk.

Ook bij SV Lombardijen (nu SV Ridderkerk) is hij enige tijd lid geweest waar hij o.m. actief was met het analyseren van partijen voor het clubblad.

De laatste jaren speelde hij veel correspondentieschaak met een toprating van 2155 in 2006. Leuk detail daarin was dat hij ook onder pseudoniemen speelde, waarin hij namen van beroemde spelers verhaspelde.

Hij heeft zich tot het laatst ingezet en haalde zelfs het beste bondsresultaat van zijn team in het laatste seizoen dat speelde in 2009/2010 bij zijn oude club SV IJsselmonde. Ook in de hospice waarin hij direct daarna kwam was die wilskracht ongebroken en heeft hij ondanks de pijn het een half jaar volgehouden.

De geanimeerde gesprekken en ontoombare inzet zullen wij altijd missen.