Een cheque van 3.333 euro en bijzondere gasten

Woensdag 24 mei 2023 heerste er een gezellige schaaksfeer in het Rotterdam Topsportcentrum tijdens  de 7de editie van Schaken tegen Kanker. Het was een feestelijke editie omdat onze Koninklijke Schaakbond 150-jaar bestaat deze week. Op veel plaatsen in het Topsportcentrum kwam je de grote jubileumbanners  tegen verzorgd door Angelique Osinga en André van der Graaf. Aan aandacht geen klagen, naast regionale sites ook aandacht op de jubileumsite van de KNSB en op de lokale radio.

Basisschoolkinderen

’s Middags waren de Gold- en Silverzaal gevuld met basisschoolkinderen. Zij wilden graag hun steentje bijdragen aan het goede doel. Hun donatie was hun inschrijfgeld van 5 euro. Geweldig toch!

Ze speelden in drie leeftijdsgroepen en voor iedere groep waren er 3 mooie bekers en 4 boeken uit  de serie Simon de Schaker, ter beschikking gesteld door de Stichting Het SchaaKKasteeL, plus voor iedereen een klein aandenken. De organisatie had gezorgd voor limonade, chips en snoep.  Aan het einde van het toernooi mochten de kinderen een jubileumpen van  de jarige KNSB uitzoeken en had de organisatie nog voor enkele andere leuke hebbedingetjes gezorgd. De kinderen hadden erg veel schaakplezier op deze bijzondere middag.

Voor de liefhebbers staan zijn de uitslagen in het menu te vinden.

Toernooi voor volwassenen met bijzondere gasten

’s Avonds was er een snelschaaktoernooi voor volwassenen, jammer was dat er op het laatste moment relatief veel afzeggingen waren. Daar lijken meer toernooien soms last van te hebben. De sfeer was er niet minder om en ook hier was het  inschrijfgeld volledig voor het goede doel bestemd. Drie deelnemers lichten we er even uit. Eerst onze trouwe deelnemer van bijna 90 jaar. Dolf  van der Sluys-Veer komt ieder jaar onder begeleiding langs om mee te doen voor het goede doel.

Ronald Möhrke en Dolf van der Sluys-Veer

Dan was er een deelnemer met een  bijzonder shirt, in navolging van de shirts van het Brabantse team Frans Konings. Hij had zowel een positieve als een negatieve ervaring in zijn familie en bracht dit middels zijn shirt met foto onder onze aandacht. Zo is het leven.

Maurice Manoch, met tekst en foto op shirt

Voor wie strijdt, de strijd won, voor wie kan leven
 én voor wie streed maar zich gewonnen moest geven

De derde gast was een grote verrassing. Marleen van Amerongen, oud-voorzitter van de KNSB was uit Eindhoven naar Rotterdam gekomen om aan het toernooi mee te doen. Zij heeft de afgelopen jaren felle strijd moeten leveren tegen acute leukemie. Op haar blog heeft zij belangstellenden hiervan uitgebreid kond gedaan. Het was kantje boord. Als blijk van waardering kreeg zij een mooi schaakboek verpakt in Feyenoordpapier. Marleen is  in hart en nieren PSV-fan en steekt dit niet onder stoelen of banken. In de trein naar huis heeft ze al in het mooie boek van Gert Devreese gelezen.  Zijn boek gaat over 35 van zijn beste interviews met (super)grootmeesters. Ook een interview met Loek van Wely.

Loek van Wely (l), Marleen van Amerongen en Teun Koorevaar

Het toernooi was sterk bezet.  Meer dan tien deelnemers hadden een rating van boven de Elo 2000. Joost Michielsen won, op de voet gevolgd door Jordy Schouten, Rachid Schrik en Stefan Kuipers. De dames Anne Haast en Marleen van Amerongen hielden goed stand in dit mannengeweld.

Ronald Möhrke en winnaar Joost Michielsen

Naast de hoofdprijzen waren er meer prijzen. Voor de liefhebbers is de eindstand hier te vinden.

Kloksimultaan

De kloksimultaan met grootmeester Loek van Wely

Grootmeester Loek van Wely wilde evenals vorig jaar zijn steentje bijdragen aan dit goede doel. Dit jaar nam hij het in een kloksimultaan op tegen 13 deelnemers waaronder Lesly Wolters, directeur van de Roparun. Loek behaalde een score van 100%. Voor alle deelnemers was het een leerzame en bijzondere ervaring. En vooral ook een geslaagde avond!

Loek kreeg twee chocoladetabletten voor zijn kinderen mee  met hierop de mooie cartoon van Loko Cartoons, speciaal voor Schaken tegen Kanker gemaakt.

Een Cheque van 3333 euro!

Vorig jaar werden we verrast met een grote delegatie uit Brabant (SG KiNG). Het doel van het toernooi sprak hen aan omdat bij een van hun dierbare schaakvrienden, Frans Konings, maagkanker was vastgesteld. Toen vertelde Bram van den Berg dat veel schaak- bridge en pokervrienden van Frans  graag wilden meewerken aan een boek over Frans. Het is een prachtig boek geworden, een monumentje voor een schaakliefhebber pur sang. Gelukkig kon bij leven het boek nog aan Frans worden uitgereikt en ook werd hij erelid van SG King. Helaas overleed Frans eind november 2022. Bram van den Berg schreef een portret voor onze site.

Iedereen kon het boek kopen tegen een vaste prijs of liefst meer en hiervan maakten velen gebruik. Voor deze avond zijn er ook vijf exemplaren ter beschikking  gesteld.

De opbrengst van het boek werd gedoneerd aan Schaken tegen Kanker. Bram van den Berg overhandigde aan Lesly Wolters, de directeur van de Roparun, een cheque van maar liefst 3333,33 euro. Iedereen werd hier stil van.

Bram van den Berg (l), Lesly Wolters (m) en Ronald Möhrke

Wolters vertelde dat alle teams die jaarlijks  meedoen aan de Roparun extra activiteiten organiseren om geld op te halen voor het goede doel. Dit zit in het DNA van alle deelnemers en is jaarlijks een groot succes.

Rekening houdend met deze cheque gaat de opbrengst van Schaken tegen Kanker nu richting 5.000 euro, het totaal van het Nationale-Nederlanden Team21 komt waarschijnlijk uit rond de 27.000 euro dit jaar. Een prima resultaat.

Loterij

Tot slot noemen we nog even de jaarlijkse loterij met veel prijzen ter beschikking gesteld door sponsoren. Ook dit jaar was het prijzenpakket weer overweldigend en dit geldt ook voor de ontvangen donaties.

Stichting Ambulance Wens

De gehele dag gaven vrijwilligers van Stichting Ambulance Wens acte de présence met een kraam. Fijn dat ze  zoveel moeite hebben gedaan om hun goede werk bij ons onder onze aandacht te brengen.

In dit verband willen we ook nog even noemen dat  Uitgeverij De Arbeiderspers ons vijf exemplaren heeft geschonken van het recent uitgekomen boek van Sander de Hosson met de titel Leven toevoegen aan de dagen. Dit sluit mooi aan bij de verhalen van deelnemers, van de vrijwilligers van Stichting Ambulance Wens en lees in de al meer dan 25 schakersportretten op onze site.

Vrijwilligers

Dank aan Rotterdam Topsportcentrum en de vele vrijwilligers, bij de organisatie, bij het jeugdtoernooi, bij het avondtoernooi, bij de catering, bij de website etc. Zonder anderen te kort te doen noemen we er en paar.  Ronald Möhrke de geestelijke vader en gangmaker van het toernooi. Hij neemt deel aan de Roparun met Team21 van Nationale- Nederlanden. Jan Sijbesma voor de basisschooljeugd, al meer dan 50 jaar actief. Angelique Osinga en André van der Graaf, die de wedstrijdleiding in handen hadden, verdienen een grote pluim.

Ronald, Angelique en André
Een schaakspel van chocolade

Ondanks alle, soms last minute, wijzigingen wisten ze alles in goede banen te leiden hierbij mede ondersteund door Oliver de Hert. Alles is probleemloos verlopen.

Op naar de editie van volgend jaar!

Teun Koorevaar