Kees Wessels (1953-2022)

Het was stil in de Havik, vorige week donderdagavond.  Toen ik het nieuws over de ernstige ziekte van Kees bracht viel elk gesprek stil.  En die stilte bleef ook even.  Niet alleen was het nieuws onverwacht, maar Kees was geliefd.  Een schok ging er door de vereniging.

In het In Memoriam op onze website staat dat we een zeer markante schaker hebben verloren.  En dat was Kees, een markante man en schaker.  Met zijn wilde haarbos viel hij op en hij had ook altijd wel zijn praatje klaar.  Vaak met een grote glimlach. Trouw aanwezig op de clubavonden.

In het seizoen 1996 /1997 werd hij lid van onze vereniging.  Zijn verhuizing, vanwege zijn werk bij Boskalis, naar Sliedrecht was de oorzaak.  Zo was hij 25 jaar lid van onze vereniging.  En in die 25 jaar heeft hij impact gehad en gemaakt.  Kees is zijn schaakloopbaan in 1966 begonnen bij Europoort. Van 1969 tot en met 1986 speelde hij bij IJsselmonde (daar was hij 1 van de oprichters) en in 1975/1976 speelde hij ook intern mee bij Shah Mata uit Rotterdam. In Oktober 1986 werd Denksportvereniging Parsifal door hem opgericht en speelden ze de eerste tijd op de grote zolder in het huis van Kees in IJsselmonde.  Nadat Parsifal in 1996 opging in Charlois Europoort, ging hij bij Sliedrecht spelen.  Zijn verhuizing, vanwege zijn werk bij Boskalis, naar Sliedrecht was de oorzaak.  Zo was hij 25 jaar lid van onze vereniging.  En in die 25 jaar heeft hij impact gehad en gemaakt.  

Impact als Schaker

Kees werd in 2000 Clubkampioen.  Bij sommige verenigingen zegt dat niet zoveel, maar in Sliedrecht wel.  Veel sterke schakers strijden jaarlijks om de titel.  En Kees werd kampioen op hem voor hem kenmerkende wijze.  Veel spelen en veel winnen. Zijn speelstijl was aanvallend en onorthodox. Tot in zijn laatste partijen speelde hij op hoog niveau mee en wist hij menig kandidaat voor de titel pootje te lichten.  Kees was een speler om rekening mee te houden.  Sterk en altijd verrassend.  In 2006 werd hij ook snelschaakkampioen van de vereniging en in de Coronaperiode wist hij ook een onlinetoernooicyclus te winnen.  Hij was ook niet weg te denken uit de landelijk spelende teams. De laatste jaren speelde hij nog steeds in het tweede team.

Kees speelde altijd op winst en snelle remises kende hij niet. Een liefhebber die mooie partijen wilde spelen.  Als mensen snel remise speelden was vaak zijn reactie: “Zeker een verkeerde randpion”  Een opmerking die nog steeds door diverse spelers wordt overgenomen.

Als schaker deed hij ook aan begeleiding. Hij gaf lessen aan andere schakers, of nam jeugdtalenten onder zijn hoede.  Een mooi voorbeeld is dat hij William Gijsen beter maakte, maar ook eerlijk aangaf dat hij William op een gegeven moment niets meer kon leren. Maar wat was hij trots op de prestaties van William.

Impact als Bestuurder

In 2005 kwam hij het bestuur van de vereniging versterken. Gelijk als secretaris en dit heeft hij jaren zeer nauwgezet gedaan. Maar al eerder in zijn carrière heeft hij bestuurlijke ervaring opgedaan.  Kees heeft zelfs 2 schaakverenigingen (mede) opgericht.  Allereerst in 1969 toen hij aan de wieg stond van Schaakvereniging IJsselmonde en later richtte hij ook nog Parsifal op.  Bij laatstgenoemde vereniging werden de clubavonden in de eerste periode zelfs op zolder afgewerkt. Hij gaf aan na zijn pensionering best nog wat te willen oppakken, maar zover is het niet gekomen.

Impact als Professor

Bij de vereniging was de bijnaam Professor Wessels gemeengoed.  Hij was de rekenmeester van de Sliedrechtse Sublieme Schaakrating.  Nauwgezet werkte hij bijna dagelijks de nieuwe ratings van de clubleden bij.  Zelf struinde hij het internet af op zoek naar toernooien waar Sliedrechters actief waren.  En niet alleen de senioren, maar ook alle jeugdtoernooien werden bijgehouden.  Een monnikenwerk soms, maar hij deed het met veel plezier!  Vaak stonden op vrijdag alweer de laatste complete ratings online.  Veel completer dan die van schaakbonden.  Zijn zorg was hoe dit moest als hij er niet meer zou zijn, maar dat gaan wij uiteraard oplossen.  We laten zijn werk niet los!

Impact als Vrijwilliger

Op Kees kon je altijd een beroep doen.  Als we op een donkere maandagavond naar een uithoek van de Rotterdamse Regio moesten en er was in een team een uitvaller, dan was Kees nooit te beroerd om in te vallen.  Zijn standaardantwoord op de vraag of hij in wilde vallen, was dan niet “ja” of “nee”, maar “doe mij maar zwart”.  Maar ook als er iets moest gebeuren op de vereniging konden we op Kees rekenen en was hij betrokken.

Impact als Historicus

Jaarlijks was het tripje naar Fourmies met Pinksteren, waar Kees vaak aan meedeed.  Met een grote groep schakers naar Frankrijk. Schaken, wat eten, schaken, wat drinken en vooral veel gezelligheid. Maar vaak was de periode voorafgaand aan het toernooi al bijzonder.  Kees (samen met schaakvriend Jan Sulman) wist de mailboxen van de deelnemers flink te spammen met allerlei historische feiten vanaf de 15e eeuw.  De een nog mooier dan de ander en hoe dichterbij het toernooi kwam, hoe spannender de verhalen waren. Maar ook in Fourmies zelf was hij een gangmaker en wist hij tot in de late uurtjes nog even door te schaken op camping of kwam er wel ergens een mooi verhaal naar boven.

Impact als Schaakvriend

Altijd betrokken en met interesse in de ander.  Dat merkte je op een schaakavond als hij, wanneer het nodig was, diepe gesprekken voerde.  Serieus in gesprek, luisterend en advies gevend.  Uiteindelijk vaak eindigend met een relativerende opmerking zoals alleen Kees die kon maken.  Of (zoals mijn vader vertelde) vaak in uitwedstrijden op zaterdag mee in de “Karel Doorman” (laat ik het er maar op houden dat mijn vader geen Fiat Panda rijdt), waar de beide heren vaak samen terugkwamen en er tijdens die ritten mooie onderwerpen aan bod kwamen.  Maar ook altijd interesse in de ander.  Als het met iemand niet goed ging, had Kees altijd belangstelling. Vaak met een kwinkslag, maar serieus als er noodzaak toe was.

Al deze voorbeelden laten zien wat een markante persoon Kees was.  En hoeveel impact hij heeft gehad, Als schaker en als mens.  En dat laatste was dus ook te zien en te voelen afgelopen donderdag in de Havik.  En ook liefhebber van het schaken.  Al nadat hij een jaar lid was van de vereniging, liet hij, zoals bij elke ledenvergadering overigens, van zich horen en vroeg zich af of er geen tweede clubavond in de week bij kon komen en of we ook niet in de zomer konden doorschaken.  Dit laatste kreeg uiteindelijk gestalte in 2016, bijna 20 jaar later, en daar was Kees groot pleitbezorger van.  Sterker nog, het was een jaarlijkse grap geworden om te melden dat het Vakantietoernooi speciaal werd georganiseerd om Kees ook in de zomer aan het schaken te houden. En het is nu al niet meer voor te stellen dat we niet in de zomer doorschaken. 

Op elke ALV kwam Kees wel even aan het woord.  Zijn laatste wapenfeit mag daarin ook zeker niet ontbreken.  Met Corona en de maatregelen daar omheen had Kees niet veel.  Maar Kees kwam wel met de zorg over de beluchting in de Havik.  In 2020 kwam dit al aan de orde, en in 2021 nog een keer.  Zelfs in de afgelopen maanden bracht hij dit naar voren.  Daarom zijn er nu ook CO2 meters in de Havik aanwezig.  De komst heeft Kees nog net meegemaakt.

Wij gaan de mens Kees Wessels missen.  Zijn opmerkingen, zijn humor, zijn vieuxtje aan het eind van de avond aan de bar, zijn duidelijke aanwezigheid, zijn meningen (o.a. op de ALV) en zo hield hij ons scherp.  Hij laat een gat achter in de vereniging.  Ik ben ervan overtuigd dat hij zal voortleven binnen de club.

Namens de Schaakvereniging wens ik Geri, de kinderen, overige familie en vrienden heel veel sterkte de komende tijd.  Wij als schaakvereniging staan om jullie heen.

Schaakvereniging Sliedrecht

Marcel Klein, Voorzitter

Zie ook het In Memoriam op de site van de Rotterdamse Schaakbond.