Ab Scheel (1941 – 2015)

 Gert Jan Ludden (oud-voorzitter schaakclub Messemaker 1847)

Van grote invloed op zijn leven was in 1987 het contact met Dries Heuperman die Ab binnenloodste bij de Goudse schaakclub Messemaker 1847. De oudste schaakclub van Nederland. Een schot in de roos zo bleek. Wat met een eenvoudig partijtje begon groeide uit tot een imposante schaakcarrière met tal van hoogtepunten. Ter illustratie: 15 jaar bestuurslid, jeugdleider en wedstrijdleider, 45 keer het traditionele schaken overdag toernooi georganiseerd, 23 keer het Open Kampioenschap van Gouda geleid; een prominent toernooi voor de Nederlandse schaaktop, samen met Wil Woudenberg organisator van jeugd- en schoolschaakevenementen en schaakwedstrijden met zusterstad Solingen, jarenlang teamcaptain van het vlaggenschip van de schaakclub Messemaker 1847, deelnemer en fotograaf bij het Hoogoven, Corus  en Tata schaaktoernooi in Wijk aan Zee waar hij jaarlijks zijn wedstrijden speelde en waar hij zo van genoot, contactpersoon voor sponsoren en spil in de organisatie van het 150-jarig jubileumjaar in 1997. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ab_Scheel rdam

Velen zullen Ab blijven herinneren als fotograaf en webmaster bij schaaktoernooien, voor de schaakclub Messemaker 1847, de RSB, de KNSB en voor Hans Böhm. De snelheid en zorgvuldigheid waarmee alle informatie op de websites verscheen typeerden Ab zijn vakkundigheid en professionaliteit.

ab chessqueens

Ab met zijn Chessqueens

Dat Ab alom veel waardering voor zijn werkzaamheden oogstte werd onderstreept door zijn lidmaatschap van verdienste van Messemaker 1847 en de RSB, een Koninklijke Onderscheiding in 2004 en benoeming tot schaakvrijwilliger van het jaar in 2005. Vlak voor zijn overlijden heeft Ab nog mogen meemaken dat de wisseltrofee van het OK Gouda naar hem is vernoemd. Een respectvol besluit van het bestuur van de schaakclub Messemaker 1847. Het is duidelijk dat Ab hiermee een zeer verdienstelijke plaats heeft ingenomen in de eregalerij van de schaaksport.

ab en kleindochters

Ab met zijn kleindochters altijd paraat om ‘Oop’ te helpen bij zijn OK Gouda

Teun Koorevaar (oud-voorzitter Rotterdamse Schaakbond)

Bijna 15 jaar lang heb ik met veel genoegen met Ab mogen samenwerken, waarvan de helft als voorzitter van de Rotterdamse Schaakbond. We hebben, in woord en beeld, breed gepubliceerd over alles wat maar enigszins met schaken te maken had. Onderwerpen te veel om op te noemen!

Onze jarenlange samenwerking was gebaseerd op 3 P’s : Plezier, Passie en Prestatie. Ik wil me beperken tot de laatste 14 maanden van onze samenwerking omdat deze periode de meest hectische was.

Het zag er zo mooi en veelbelovend uit. Eind 2014 werd bekend gemaakt dat het Tata Steel Schaaktoernooi voor de vijfde ronde naar Rotterdam kwam. We hadden ons hierop al maanden verheugd. We waren goed voorbereid en konden direct onze website lanceren. Speciale websites bij grote evenementen was immers ons handelsmerk.

Een unicum dat de wereldtop in Rotterdam te zien was en dat er veel nevenactiviteiten werden georganiseerd. We hebben alles op de voet gevolgd en er in woord en beeld verslag van gedaan. Ab was in zijn element en genoot met volle teugen. We werkten soms dag en nacht. Op de website van Ab is in zijn archief al dit moois terug te vinden en nog veel meer. Ab deed ook mee aan de Tata Steel Schaaktienkamp, in 2015 zijn 22ste keer alweer en naast het schaken maakte hij hier jaarlijks veel foto’s en video’s.

Vanaf 2008 kreeg hij alle wereldtoppers voor zijn camera, want hij kreeg een perskaart. Door de financiële crisis verloren de professionele schaakfotografen meer en meer terrein. Er werd steeds meer een beroep gedaan op de amateurfotografen. Ab stond hierbij hoog op de nationale hitlijst want hijreisde kris kras door het ganse land op weg naar toernooien en kampioenschappen.

Tienduizenden foto’s heeft hij gemaakt en gepubliceerd en iedereen mocht er vrijelijk gebruik van maken. Op de KNSB-website en in Schaakmagazine zijn veel foto’s van Ab gepubliceerd, ook op de cover van dit bondsblad! En natuurlijk schaaksite.nl niet te vergeten.

Er werd steeds vaker een beroep op hem gedaan om foto’s te leveren. Wat was hij trots! Na ieder groot evenement belden we elkaar even. Gevleugelde woorden van Ab waren: ‘Teun, weer meer dan 1000 hits voor mijn foto’s, want daar doe je het toch voor! ‘

Na Tata Steel Chess stond er al weer een ander groot schaakevenement op ons programma, de organisatie van het vijfde Erasmiaans Schaakfestijn voor basisschoolkinderen, met jaarlijks rond de 300 kinderen! Ab had  een zwak voor schoolschaak en was jarenlang actief in de Goudse regio. Hij was  nauw betrokken bij de stichting Het SchaaKKasteeL, bij het grote landelijke basisschoolproject ‘Zeg Ja tegen Schaken’ en bij schoolprojecten in Rotterdamse achterstandswijken.

Vanaf juli 2015 ging het beeld kantelen. Wij hadden al eerder besloten, gelet op onze leeftijd, dat we onze activiteiten zouden gaan beperken en er een aantal zouden overdragen, want het werd allemaal wel een beetje veel. Te

meer omdat we naast het schaken ook nog zoveel ander vrijwilligerswerk deden. Wij waren samen ook betrokken bij een goede doelen stichting, de stichting Neeltje Buis.

We filosofeerden samen nog wel over nieuwe projecten om met schaken iets te doen voor de strijd tegen dementie en Alzheimer of kanker. Bij dementie dachten we aan het inzetten van onze oude site De Schaak Veste, vijf jaar geleden gebruikt voor de vele schaakactiviteiten die we organiseerden voor ouderen.

Maar eerst wilden we iets met schaken tegen kanker doen. Hierin werden we o.m. gesterkt door het overlijden van een dierbare schaakvriend in mei van dit jaar, de 62-jarige Klaas de Ruijter. Ab kon de familie nog helpen met een prachtige schaakfoto van Klaas, die hij ook gebruikt had bij het In Memoriam op de website.

Vele malen heeft Ab een In Memoriam voorzien van een mooie foto. Helaas was het eind 2015 zijn beurt.

Begin juli 2015 belde hij me op en vertelde me dat hij zich niet lekker voelde en een gezamenlijke reis naar Amsterdam , op de heetste dag van het jaar, moest afzeggen. Niet lang daarna hoorde ik van hem dat er bij onderzoeken een ongeneeslijke ziekte was geconstateerd waarvoor helaas geen behandeling meer mogelijk bleek. Een enorme mokerslag voor hem zelf en voor zijn gezin.

Hij zei : ‘’Teun, we komen allemaal aan de beurt en waarom ik dan niet, ik zie niet op tegen de dood. Maar mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen te moeten loslaten valt me zwaar, te zwaar. Ik zou zo graag bij hen willen blijven.’’ Dit liet hij ons ook weten op zijn rouwkaart.

En na enkele emotionele momenten ontpopte zich de schaker in hem en dacht hij al weer een paar zetten vooruit. Hij moest en wilde nog zoveel regelen, en ging er ook direct mee aan de slag.

Hij had besloten na het horen van het slechte nieuws dit ook direct openbaar te maken en we bespraken een paar alternatieven. Hij kon, na overleg met zijn vrouw, snel beslissen. Uit een serie foto’s die er van hem waren koos hij een van zijn favorieten.

Zeer vastbesloten werkte hij zijn lijstje af met zaken die hij beslist zelf wilde doen. Je merkte dat er dan steeds weer een last van zijn schouders viel.

Zo heeft hij ook zijn prachtige uitvaart, samen met zijn vrouw en kinderen, tot in de puntjes geregeld. De rouwkaart, ook een ontwerp van Ab, getuigde naast de liefde voor zijn gezin, van zijn passie voor schaken en fotograferen.

Twee weken voor zijn dood mocht ik afscheid nemen van Ab, een emotioneel maar vooral warm afscheid. We haalden leuke herinneringen op en we hadden, ondanks alles, weer even plezier als vanouds.

Ab kon ik het laatste nieuws vertellen over het grote evenement Schaken tegen Kanker dat op woensdag 6 april 2016, in Rotterdam was gepland.  Vanaf medio 2015  hadden we hierover al contact. Hij heeft het voorlopige programma nog gezien en ook het ontwerp van de website. Het deed hem goed. Zelf had hij al veel eerder besloten  iets te laten doen bij zijn uitvaart : een collecte voor KIKA, het kinderkankerfonds.

Hij had ook beslist dat de opbrengsten voor het Cadeau voor Ab van de leden van de Rotterdamse Schaakbond, het bestuur en andere schaakliefhebbers ten goede moest komen aan initiatieven voor Schaken tegen Kanker.

Van de RSB had hij een mooie fotosessie gehad met zijn vrouw , kinderen en kleinkinderen.

Ab keek met voldoening terug op zijn leven, een gelukkig gezinsleven, keihard werken, altijd klaarstaan voor anderen en een geweldige inzet als vrijwilliger, niet alleen voor onze schaaksport. Hij heeft hiervoor terecht vele onderscheidingen gekregen.

Henk J. de Kleijnen

Henk schreef een mooi In Memoriam dat op diverse sites werd gepubliceerd. Klik hier.

In zijn serie VAN WIEG TOT GRAF voor het AD Groene Hart publiceerde Henk kort na het overlijden van Ab een mooi portret van hem onder de veelzeggende titel : Centrum van de schaakwereld. Klik hier.