Een schaaksimultaan voor basisschoolkinderen

Opgelet: I.v.m. het geringe aantal aanmeldingen gaat de simultaan niet door!

Schaken tegen Jorden van Foreest, Nederlands jongste grootmeester ooit

Op woensdag 5 april 2017 organiseren de stichting Het SchaaKKasteeL en het Roparun Team 21 van Nationale-Nederlanden Pensioen een aantal schaakevenementen waarvan de opbrengsten volledig ten goede komen aan de strijd tegen kanker tegen kanker in het kader van de 26ste editie van de Roparun. De afgelopen jaren hebben de teams al meer dan 62 miljoen bijeen gebracht voor het goede doel waarvoor de Roparun  staat: het verbeteren van de kwaliteit van het leven van mensen met kanker.

Een schaaksimultaan voor talentjes van basisscholen

Een van de evenementen ’s middags is een schaaksimultaan voor talentjes van basisscholen. Dertig basisschoolkinderen mogen het opnemen tegen Jorden van Foreest (17), de jongste Nederlandse grootmeester ooit! Twee jaar geleden werd hij Europees Kampioen in zijn leeftijdscategorie en in 2015  behaalde hij op het WK-Jeugd zijn grootmeestertitel. Begin 2017 deed hij mee in de Challengersgroep van het Tata Steel Schaaktoernooi dat gehouden werd in Wijk aan Zee van 14 t/m 29. januari. In 2016 werd hij de jongste Nederlands Kampioen ooit. Uiteindelijk hoopt hij  een plaats te kunnen veroveren in de topdertig van de wereld.

Jorden is ook schaakmedewerker van Schaaksite.nl en publiceert hier naast analyses van eigen partijen ook analyses van partijen van andere grootmeesters waaronder die van Anish Giri. Anish behoort tot de toptien van de wereld.

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt tien euro per deelnemer en dit geld komt volledig ten goede aan de actie Schaken tegen Kanker, Roparun 2017.

Alle kinderen krijgen een versnapering, drankjes en een leuke herinnering. Voor de kinderen die remise spelen of winnen is er een leuke prijs.

Aanmelden kan bij info@hetschaakkasteel.nl onder vermelding van naam en leeftijd.

 Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

De Van Foreesten

Jorden is de oudste zoon van een Groningse schaakfamilie. Zijn vier broertjes en zusje schaken ook. Lucas (16) , Pieter (14), Tristan (12) en de achtjarige tweeling Nanne en Machteld (9). Machteld, het enige meisje in het gezin, kan evenals haar broers goed schaken en is een veel belovend talent.

Jorden komt uit een oudadellijk geslacht met het predicaat jonkheer. Eind negentiende eeuw behoorde de familie Van Foreest tot de Nederlandse schaaktop.

Jonkheer Arnold van Foreest (1863-1954), de betovergrootvader van Jorden was drievoudig Nederlands schaakkampioen in 1889, 1893 en 1896. Zijn broer Jonkheer Dr. Dirk van Foreest (1862-1956) werd ook driemaal Nederlands schaakkampioen, in 1885, 1886 en 1887.

Ook in de geneeskunde hebben de Van Foreesten door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld. Pieter van Foreest (1521-1597), zoon van Jorden van Foreest (1494-1559) was een van de belangrijkste medici van Nederland.