Loek, Bianca, Iozefina en Anne komen naar Rotterdam

Het was een stille wens om in het Topsportcentrum Rotterdam ook toppers te mogen ontmoeten. In ons Topsportcentrum is drie jaar achtereen, met groot succes, het NK Jeugd georganiseerd waarbij voor het eerst alle partijen live te volgen waren en er online een internationale schaakwedstrijd plaatsvond. Rotterdam Topsport heeft een belangrijke rol gespeeld bij twee edities van het Tata Steel Chess Tournament on Tour in Rotterdam. De laatste keer in De Kuip, de voetbaltempel van Feyenoord.

We werden op onze wenken bediend door het aangekondigde bezoek van Loek van Wely, Bianca de Jong-Muhren, Iozefina Werle-Paulet en Anne Haast.

Ambassadeurs van onze schaaksport in actie

Loek, Bianca, Iozefina en Anne hebben veel gemeen. Ze hebben op zeer jonge leeftijd schaken geleerd en hun passie voor de schaaksport altijd behouden. Vanaf hun jeugd hebben ze veel prijzen gewonnen omdat ze sportief en competitief zijn ingesteld. Grootmeester Loek is meervoudig Nederlands kampioen en grootmeester. Grootmeester Iozefina won in 2019 de NK titel bij de dames. Grootmeester Bianca werd Europees Kampioen bij de jeugd. Bianca heeft, als medeoprichter, haar voortrekkersrol rol bij de stichting Chessqueens ingeruild voor het voorzitterschap van onze schaakbond. Iozefina is nog een van onze actieve Chessqueens en bestuurslid van de schaakbond. Grootmeester Anne is meervoudig Nederlands Kampioen en vanaf de oprichting actief als een van onze Chessqueens.

Alle vier hebben ze partners die ook schaken en de passie voor de schaaksport met hen delen. Loek met de Salvadoraanse schaakmeester Lorena Zepeda, Bianca met schaakmeester Jan-Willem de Jong en Iozefina met schaakgrootmeester Jan Werle. Jan won in 2008 het kampioenschap van de EU. Anne woont in Tilburg samen met schaakmeester Stefan Kuipers. Inmiddels hebben de koppels jonge kinderen, een zoon en een dochter voor zowel Loek als Bianca en Iozefina kreeg vorig jaar zomer een zoontje met de toepasselijke naam Max. Anne en Stefan kregen in 2020 een dochter met de mooie naam Fleur. Anne doet samen met Stefan mee aan het toernooi. Naast een drukke baan, bestuursfuncties in de schaaksport en een jong gezin weten ze toch nog tijd vrij te maken voor dit soort kleine sociale initiatieven waarbij schaken wordt ingezet om een ander maatschappelijk doel te bereiken.

Loek van Wely reageerde spontaan op ons verzoek om het toernooi te openen en ook mee te spelen. Loek behoeft bij onze schakers geen nadere introductie. Wat niet iedereen weet is dat hij lid is van Provinciale Staten Noord-Brabant en ook senator in onze Eerste Kamer der Staten Generaal. Hij is o.m. lid van een parlementaire werkgroep Kunstmatige Intelligentie. Als nevenactiviteit bij zijn politieke werkzaamheden heeft hij opgegeven dat hij zzp’er schaakgrootmeester is en daarmee blijft hij onze schaaksport trouw. Jaarlijks geeft hij leiding aan het gerenommeerde Hoogeveen Schaaktoernooi en hij was jarenlang een graag geziene deelnemer bij de Masters van het Tata Steel Chess Toernooi in Wijk aan Zee. Zijn partijen tegen Magnus Carlsen kregen altijd veel belangstelling omdat Loek op het scherpst van de snede tegen hem speelde.

Tata Steel Chess Tournament 2017
Op een schaakbord of op een voetbalveld, Carlsen wint altijd
Carlsen grapte tegen de pers: ‘Jammer dat ik een witpartij aan Van Wely moet verspillen’
De twee kemphanen en professionele schaakmaatjes, die elkaar ook respecteren, hadden aan belangstelling nooit gebrek

Iozefina Werle-Paulet heeft zich stilletjes opgegeven als deelnemer. Grootmeester Iozefina heeft verdienstelijke resultaten geboekt in haar geboorteland Roemenië en op Europees niveau. Zij kwam voor de liefde naar Nederland en heeft net als haar partner rechten gestudeerd in Groningen. Naast haar drukke baan als business analist is zij zeer actief in de schaaksport. Zij werd in 2019 Nederlands Kampioen bij de dames en zij bekleedt een bestuurlijke functie bij onze schaakbond met de belangrijke portefeuille Jeugd- en Schoolschaak. Als Chessqueen zet zij zich in voor het dames- en meisjesschaak. Daarnaast is zij actief met het geven van (school)schaakles en simultaans. Iozefina heeft ook een brede politieke belangstelling.

Anne, de jongste van de vier grootmeesters, is als Chessqueen een rolmodel voor jonge meisjes die willen schaken. Anne komt uit een echte schakersfamilie. Haar broers, schaakmeester Mark en Koen, doen ook mee met het toernooi. Na haar PABO-opleiding trad zij als leerkracht Basisonderwijs in dienst bij Plein 013, een samenwerkingsverband van scholen in Tilburg en omgeving. Natuurlijk geeft ze ook schaaklessen. In de periode 2014-2017 was ze vier jaar achtereen Nederlands kampioen en herhaalde dit kunstje in 2021 nog een keer.

Anne en Loek, winnaars van een Rapid toernooi in 2016

Bianca de Jong – Muhren behoeft ook nauwelijks introductie. Zij heeft als schaker een grote staat van dienst met een goed gevulde prijzenkast. Bianca is registeraccountant en financieel directeur van Mazars, een internationale accountants- en adviesorganisatie. Naast haar maatschappelijke carrière heeft zij het voorzitterschap van onze schaakbond op zich genomen nadat zij deze rol bij de stichting Chessqueens had neergelegd. Ze staat met haar bestuur en het bondsbureau voor de uitdaging volgend jaar het 150-jarig bestaan van onze schaakbond een feestelijke inhoud te geven en uitbundig te vieren met alle leden en genodigden. Het credo van Bianca is: ‘Een goed jubileum is samen het verleden vieren, stilstaan in het heden en nieuw elan creëren voor de toekomst’. 

Chessqueens: Links Bianca, rechts Iozefina, midden Judit Polgar en Marleen van Amerongen. Op de achtergrond nog Tea Lanchava en Rosa Ratsma

“Van alle schakers is nu 7,5% vrouw. Bij de volwassenen maar 3%. Dat is toch veel te weinig en geen goede afspiegeling van de maatschappij?”  

Bianca werd voorzitter op advies van Marleen van Amerongen die zich genoodzaakt zag haar voorzitterschap van de schaakbond neer te leggen. Een groot verlies. Bij Marleen werd acute leukemie vastgesteld en haar restte niets anders dan al haar activiteiten op te geven en vol de strijd aan te gaan met deze vreselijke ziekte. Marleen is een positivo met een enorm doorzettingsvermogen en met hulp van haar familie, specialisten en zorgpersoneel maakt zij kans dat zij deze strijd gaat winnen. Daarom zijn onze gedachten in de eerste plaats ook bij Marleen om haar gezamenlijk een hart onder de riem te mogen steken.

Dat Bianca als voorzitter van onze schaakbond naar Rotterdam komt wordt zeer gewaardeerd. Zij had ook nog een andere bijzondere reden. Bianca behoort tot de vriendenkring van SG KiNG uit Tilburg. Bij Frans Konings, een van hun dierbare schaakvrienden, is vastgesteld dat hij uitbehandeld is aan maagkanker en dat alleen palliatieve zorg hem nog rest. Een keiharde boodschap voor Frans, zijn familie en (schaak)vrienden. Toen de vriendenkring vernam van onze activiteit Schaken tegen Kanker hebben zij zich spontaan ingeschreven voor dit evenement. Hieronder ook Bianca en Anne. Bianca en Bram van den Berg zijn de initiatiefnemers van deze spontane actie!

We hopen voor Frans Konings dat de missie van de Roparun hem steun biedt in deze moeilijke periode.

“Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”