Jorden van Foreest, jongste Nederlandse schaakgrootmeester ooit

Jorden van Foreest (1999) is de oudste zoon van Nicky van Foreest en Sheila Timp. Hij heeft nog vier broertjes en een zusje, die ook allen schaken.

Van Foreest is een oudadellijk geslacht met de titel jonkheer.  Nicky is een nazaat van Jhr. Arnold van Foreest (schaker en meermalen Nederlands kampioen).

Schaakgrootmeester

Vorig jaar behaalde Jorden de titel schaakgrootmeester tijdens het WK Jeugd in Khanty-Mansiysk (Siberië)  en werd  daarmee de jongste, in Nederland geboren, grootmeester. Een belangrijke mijlpaal voor de pas 16-jarige Jorden. In 2016 werd hij de jongste Nederlands Kampioen ooit.

Ontwikkeling

Jorden begon al op jonge leeftijd met schaken , een kort overzicht van zijn stormachtige ontwikkeling:

  • Open Nederlands jeugdkampioen in de leeftijd t/m 10 jaar (2009).
  • Jong Oranje Status van de KNSB (juli 2011), de een na hoogste status.
  • Trainingstweekampen tegen grootmeesters Hans Ree (2011) en John van der Wiel (2012)
  • Debuut in de Meesterklasse voor Groninger Combinatie, de eredivisie van het Nederlands schaak (2012), hij speelt nu voor JSV Sissa in de Meesterklasse en voor het Duitse Emsdetten in de Bundesliga. JSV Sissa maakt kans op de Nederlandse titel voor teams in 2016.
  • Componeren schaakstudies (2012).
  • Talent van het jaar 2013 (jury Mark v.d. Werf en journalisten Hans Ree en Gert Ligterink.)
  • Europees Jeugdkampioen in de leeftijd t/m 14 jaar (2014) en behaalde hiermee de titel van FIDE meester. Op zijn 15de werd hij ook Internationaal Meester (IM).
  • jorden van foreest
  • Tata Steel Chess 2016, foto: Alina L’Ami
  • Trainingstweekamp tegen grootmeester Dimitri Reinderman (2014).
  • WK Junioren (2015), gedeelde vijfde plaats, de vereiste derde norm voor de grootmeestertitel is binnen, hij werd bijgestaan door grootmeester Loek van Wely.
  • Match over zes ronden tegen grootmeester Jan Timman in Hoogeveen(2015).
  • Winnaar van het Schaakfestival Groningen (2015).
  • Debuut bij de Tata Steel Chess Challengers (2016), gedeelde vierde plaats. Kreeg de Johan van Hulstprijs van de 105-jarige Van Hulst en ook de Vugar Gashimov Award for fair play.
  • Nederlands Kampioen in 2016, de jongste ooit
  • Medewerker bij Schaaksite.nl, verzorgt analyses van grootmeesterpartijen

Schaakstudies

Jorden heeft ook een passie voor het componeren van schaakstudies, hij maakte op 11-jarige leeftijd al studies voor de Tata Steel Chess Solving Competition ( 2012) en voor het blad E.G. Hiermee schaart Jorden zich in het illustere rijtje grootmeesters die ook een passie hebben/hadden voor schaakstudies . Zie mijn In Memoriam bij het overlijden van Vassily Smyslov in 2010.

Toekomstig kampioen van Nederland?

Op termijn wil Jorden tot de top 20-30 van de wereld gaan behoren. Maar eerst wil hij kampioen van Nederland  worden. Dat zal niet makkelijk zijn zolang Anish Giri meedoet aan het NK.

Mocht hij kampioen van Nederland worden dan treedt hij in de voetsporen van zijn betovergrootvader Jhr. Arnold van Foreest (1863-1954), die driemaal kampioen van Nederland is geweest. Ook diens broer Jhr. Dirk van Foreest(1862-1956) was driemaal kampioen van Nederland. Dirk componeerde ook schaakproblemen en deed mee aan correspondentieschaak.

Profschaker?

Rond zijn 18e wil Jorden beslissen of hij van schaken zijn beroep kan maken. Hij zou dit graag willen maar het hangt sterk af  hoe hij zich verder ontwikkelt.

De Foreestenschaakgenen

Schaken zit klaarblijkelijk in de Foreestengenen want ook de vier broertjes en het zusje van Jorden schaken allemaal.  Lucas (14 jaar) is ook een schaaktalent. Lucas speelde in januari in groep 1 van de Tata Steel Chess tienkamp en boekte een verdienstelijk resultaat. Tijdens het Schaakfestival Groningen 2015 speelde Lucas een trainingstweekamp tegen grootmeester Sipke Ernst.

lucas tata

Lucas van Foreest (l), Tata Steel Chess Tienkamp 2016, foto: tk

Jorden en Lucas worden wel vergeleken met Dirk en Arnold in hun tijd. Gezonde rivaliteit in de familie. Na Lucas komen Pieter, Tristan en de tweeling Nanne en Machteld.

Jorden speelde in de 12de ronde van de Tata Steel Chess Challengers 2016 tegen de Chinese Wenjun Ju. Hij had de stoute schoenen aangetrokken en opende met het Koningsgambiet, niet erg gebruikelijk op dit niveau. Een gambiet dat we kennen uit de romantische periode van het schaken, de periode van Arnold en Dirk! Combineren en offeren was het motto van de romantici. Maar dit liep niet altijd goed af, ook niet in de partij van Jorden. Hij verloor de partij weliswaar maar kwam vanuit het Koningsgambiet wel gewonnen te staan. Hij wist alleen niet de juiste voortzetting te vinden, aan de opening heeft het dus niet gelegen!

Schaaksterretje

Maar het sterretje in de schaakfamilie is de kleine 8-jarige Machteld. Zij speelt de sterren van de hemel. Ze was op zesjarige leeftijd al Nederlands Kampioen  in de leeftijd t/m 10 jaar, klik hier. Ze speelde dit jaar  in groep 5 van de Tata Steel Chess Tienkamp tegen overwegend oudere heren, waaronder drie van de Rotterdamse Schaakbond. Zij behaalde  een zeer verdienstelijk resultaat.  Bij een sterretje horen ook mooie foto’s en die zijn er dan ook volop van haar gemaakt.

machteld foreest

Machteld in Wijk aan Zee, januari 2016

Tata Steel Chess Tienkamp groep 5, foto: Alina L’Ami

(Machteld is ook de naam van de stammoeder van het geslacht Van Foreest.)

tk / feb 2016