Steun Ruurd van Besouw en de strijd tegen kinderkanker!

Rennen en schaken voor Ruurd

Bij de nu 14-jarige Ruurd van Besouw is in januari 2015 botkanker geconstateerd. Na een jaar van chemokuren en bestralingen was begin december de behandeling afgerond. Helaas kreeg Ruurd tijdens de kerstvakantie hevige pijnklachten en werd hij kort na kerst opgenomen in het AMC. Vrij snel bleek dat er sprake was van meerdere uitzaaiingen en dat de vooruitzichten voor Ruurd allesbehalve positief zijn. Sinds begin januari heeft hij nieuwe chemokuren gekregen en is hij de strijd tegen de kanker opnieuw aangegaan. Sinds een paar weken kan hij weer staan en voorzichtig met zijn krukken lopen. Hij probeert zijn oude leventje letterlijk stap voor stap weer op te pakken. Moeder Corine: ‘’Ruurd zit in de 3e klas van het Niftarlake College en zijn klas leeft al ruim een jaar mee met Ruurd. Na een succesvolle deelname aan de Run for KiKa vorig jaar door zijn klas, was deelname dit jaar voor de klas vanzelfsprekend. Datzelfde geldt ook voor zijn oude juffen en meesters van de basisschool Franciscus, zijn hockeymaatjes van MHV en schaakvrienden van schaakclub Vegtlust, alsmede ouders en docenten van het Niftarlake College. Samen met familie en vrienden van Ruurd zijn ze allemaal aangehaakt bij het team ‘Run for Ruurd’ om zo samen te kunnen bijdragen aan de strijd tegen kanker en Ruurd te steunen.’’  Elke euro doet er toe voor de strijd tegen kinderkanker.

ruurd 3

Moeder Corine vervolgt: “Ik loop mee voor mijn zoon Ruurd (14 jaar), die begin 2015 de diagnose botkanker kreeg. In december heeft hij de behandeling van chemo’s en bestraling afgerond. Om te vieren dat dit nare jaar was afgesloten, zijn we in de Kerstvakantie met ons gezin op vakantie gegaan. Tijdens de vakantie kreeg Ruurd vreselijke rugpijn en vlak na Kerst bleek al snel dat de tumor terug was van niet weggeweest. Dit is een vreselijk verdrietig bericht voor Ruurd omdat de vooruitzichten niet goed zijn.

Na de Kikarun van vorig jaar, waar zijn klasgenoten en vrienden van hockey, schaken en de basisschool aan meededen, besloot ik om zelf ook mee te doen met dit mooie initiatief. Dit is mijn manier om bij te dragen aan het verbeteren van de behandeling van kinderkanker. We hebben zelf van dichtbij gezien (en nog steeds) wat een vreselijke ziekte dit is, zeker voor kinderen. Ik heb enorme bewondering voor het doorzettingsvermogen en de vechtlust van Ruurd. Daar kunnen wij heel veel van leren. Door mijn deelname wil ik mijn respect voor Ruurd (en alle andere kinderen met kanker) laten zien en met hem meevechten in de strijd tegen kanker”.

ruurd van besouw

Meer dan 150 renners

Dit jaar is de groep ‘Run for Ruurd’ het grootste team van alle sponsorlopen door heel Nederland. Inmiddels hebben zich al meer dan 150 renners -van jong tot oud- aangemeld voor de 1km, 5km of 10km om samen zo veel mogelijk geld op te halen met als doel: 95% genezingskans voor kinderen met kanker in 2025. Dit sponsorgeld voor wetenschappelijk onderzoek en betere behandelmethoden voor kinderen met kanker is helaas nog steeds hard nodig. Inmiddels heeft het team al meer dan 17.000 euro aan sponsorgeld binnen gehaald. Maar graag willen ze nog meer sponsorgeld ophalen om zo te helpen om deze vreselijke ziekte de wereld uit te helpen.

Schaken voor Ruurd

Ruurd richt zich vooral op dingen die hem positieve energie geven. Hij vindt het leuk om weer eens een schaaktoernooi te spelen. Hij ontmoet dan ook weer spelers tegen wie hij regelmatig wedstrijden gespeeld heeft. Hij geeft zelfs aan “graag nog eens van iedereen te winnen.”

Op vrijdagavond 10 juni a.s. organiseert de SV Vegtlust het toernooi ‘Schaken voor Ruurd’. Als jullie het fijn vinden om Ruurd te steunen in zijn strijd tegen kinderkanker en hem weer eens te zien, geef je dan op om aan dit speciale schaaktoernooi mee te doen. Dit doe je door een mailtje te sturen naar jeugdvegtlust@gmail.com.

ruurd 2

Tijdens het toernooi staat er een collectebus, waarin je je vrijwillige inschrijfgeld voor dit toernooi kunt betalen. Het volledige bedrag wordt gestort als sponsorbijdrage voor het hardloopteam ‘Run for Ruurd’, dat deelneemt aan de jaarlijkse KiKa run (Kinderen Kankervrij). Deze vindt plaats op zondag 12 juni a.s. in het Maximapark in Utrecht Leidsche Rijn. Vorig jaar was dit een groot succes en is er veel geld opgehaald om de strijd tegen kinderkanker aan te gaan. Dit heeft Ruurd en zijn omgeving veel positieve energie gegeven. Meer weten? https://www.runforkika.nl/run-for-ruurd-1

Het format van het schaaktoernooi is afhankelijk van het aantal deelnemers en wordt op de avond zelf bekend gemaakt. Ruurd kijkt er naar uit om jullie weer te zien.

Wanneer: Vrijdag 10 juni, start 19.00 uur

Waar: Basisschool Het Kompas, Bolensteinsestraat 9, 3603 AZ, Maarssen

Ruurd erelid van SV Vegtlust

 Schaakvereniging Vegtlust wil Ruurd van Besouw eren als erelid van de vereniging. Ruurd is 14 jaar en het eerste jeugdlid dat deze titel heeft gekregen. Ruurd is lid sinds 2008 en bleek al snel talent te hebben voor het schaakspel. Ook in de regio en op nationaal niveau maakte Ruurd al snel naam. De laatste jaren is Ruurd jeugdkampioen van de vereniging. De erepenning is bij Ruurd thuis uitgereikt.

Ruurd is het laatste jaar erg ziek en vecht ervoor om nog zo lang mogelijk te mogen leven. Het lukt hem niet meer om elke vrijdag naar de vereniging te komen om te komen schaken, daarom komt op vrijdag iemand van de vereniging naar Ruurd om met Ruurd te schaken. Deze partij telt ook mee in de interne competitie, zo blijven Ruurd en Vegtlust betrokken bij elkaar.

 Ieder kind verdient een toekomst!

Voor Ruurd is het fantastisch om te zien dat zo veel mensen uit zijn omgeving zich in willen zetten voor de ‘Run for Ruurd ‘om zo bij te dragen aan het uit de wereld helpen van kinderkanker. Hij heeft als geen ander ervaren hoe zwaar het is om van de ene op de andere dag van een gezonde sportieve jongen te veranderen in een zieke patiënt. Nu de recente behandelingen aan lijken te slaan, hoopt hij volgend schooljaar weer langzaam te kunnen starten op het Niftarlake college. Na de Run for Ruurd staat hem nog een zware en lange chemokuur te wachten met aansluitend een lange periode van herstel voor de boeg. Ruurd hoopt op een succes van de sponsorloop met een prachtig eindbedrag, want ieder kind verdient een toekomst!

Teksten en foto’s ontleend aan:

  • Vechtstroom.nl
  • RTV Stichtse Vecht
  • Run voor Kika