Geneeskunde
CV
Na zijn afstuderen in 1967 werd hij universitair medewerker bij de Kliniek voor Verloskunde, Faculteit der diergeneeskunde, Rijksuniversiteit Utrecht. Vanaf 1969 tot 1987 praktiseerde hij in de gemengde praktijk. Vanaf 1975 tot 1993 was hij stafdierenarts in het Ouwehands Dierenpark te Rhenen. Vanaf 1994 werkte hij uitsluitend als tandheelkundig dierenarts op diverse locaties. Sinds 1970 was zijn interesse binnen de diergeneeskunde gefixeerd op tandheelkundige problemen bij dieren. In de periode1984-2000 heeft hij in een parttime functie veterinaire tandheelkunde gedoceerd op de Kliniek voor Gezelschapsdieren van de Faculteit der Diergeneeskunde in Utrecht. Gedurende de periode 1992 tot 2000 heeft hij ook als hoofddocent aan de Faculty of Veterinary Medicine van de Veterinär- Chirurgische Klinik van de Universiteit Zurich in Zwitserland gewerkt. Daar is door hem het Zahnstation van het Tierspital opgezet. Hij was initiatiefnemer (1990) van een serie van artikelen (26) over veterinaire tandheelkunde in het Nederlands Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Hij is auteur van twee handboeken in de Nederlandse taal:
Tandheelkunde bij gezelschapsdieren (1999) en Gebitsreiniging bij gezelschapsdieren (2003).
Schaken en jazzmuziek
Andries was een recreatief schaker en oud-lid van de Arnhemse Schaakvereniging. Hij volgde met belangstelling de schaakprestaties van zijn kleinkinderen en ging vaak met hen mee naar schaaktoernooien.
Naast schaken was zijn hobby pianospelen met voorliefde voor de jazzmuziek. In 2015 is hij aan de gevolgen van kanker overleden.
Dierenarts
Dierenarts Van Foreest is de eerste dierenarts in Nederland zie zich geheel heeft toegelegd op de tandheelkunde. Hij is begin 2015 overleden en wordt door velen gezien als de grondlegger van de tandheelkunde bij gezelschapsdieren in Nederland. Vrijwel iedere Nederlandse dierenarts zal de naam “Van Foreest” onmiddellijk associëren met “tandheelkunde in de diergeneeskunde“.
Tijdens zijn studie voor dierenarts had hij weinig geleerd over het dierengebit. Toen in 1970 een politieman in zijn praktijk kwam met zijn hond met een afgebroken hoektand, is zijn belangstelling voor tandheelkunde bij dieren begonnen.
Ook bij dieren komt kanker voor zoals bijvoorbeeld mondkanker bij honden.
Tandheelkundig dierenarts
In zijn eerste dierenartsenpraktijk (1970) had hij ontdekt dat dieren ook tanden hebben: een dierengebit. Van paarden wist hij dat wel maar over honden- of kattentanden had hij nooit veel geleerd. Vreemd eigenlijk, maar dat was zo in de jaren zestig van de vorige eeuw.
Veel meer wist hij na zes jaar studie niet over het gebit bij dieren. In 1970 stond er een politieman met een hond voor me op het spreekuur. De hoektand was afgebroken, wat bloederig eromheen. Wat nu? Wist hij veel? Echtgenote, buurman en broer waren alle drie werkzaam in de tandheelkunde. Die had hij eens om advies gevraagd. Zo is het begonnen : zijn belangstelling voor en verdere ontwikkeling in de tandheelkunde bij dieren.
In 2006 heeft hij zijn diergeneeskundige werkzaamheden langzamerhand afgebouwd. Werkzaamheden die sinds 1993 uitsluitend bestaan hebben uit tandheelkundige behandeling bij dieren: van muis tot olifant, Letterlijk!
Een uniek dierenartsenbestaan: tandheelkundig dierenarts.
In de media
Kies van ijsbeer getrokken in Dierenrijk
MIERLO – Dierenarts Andries van Foreest heeft vrijdag een tand getrokken bij ijsberin Wash in Dierenrijk Europa in Mierlo.
De ijsbeer had last van een flinke ontsteking. Omdat de eigen dierenarts van Dierenrijk de ingreep niet kon doen werd de hulp van Van Foreest ingeroepen. Deze dierenarts heeft zich gespecialiseerd in tandheelkunde. De operatie verliep goed en over paar dagen zal Wash weer de oude zijn.
Surinaamse tijger heeft tandpijn
Utrechts Archief 401748 | |
Beschrijving: | Afbeelding van de behandeling van de tandpijn van een onder narcose gebrachte Sumatraanse tijger door dierenarts Andries van Foreest van Ouwehands Dierenpark te Rhenen, met behulp van enkele medewerkers van de tandheelkundige faculteit van de Radbouduniversiteit te Nijmegen. |
Opmerkingen: | Zie ook Utrechts Nieuwsblad, 9 juli 1990: “Tandartsteam helpt Rhenense tijger van pijn af”. |
Medisch team redt Orang-Oetan
Ouwehands Dierenpark, een anekdote van Andries
Ik, Andries van Foreest, was begeleidend dierenarts bij Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Een slang was ziek en ik kon de diagnose niet maken. Na een telefoontje met professor Zwart mocht ik op consultatie komen in Utrecht. De dierverzorger had de slang keurig in een transportkistje aan mij meegegeven. Nadat ik de professor de anamnese had verteld, zei hij: “Pak de slang maar even uit het kistje.” Tja, daar stond ik: vijftien jaar dierenarts, zeven jaar in een dierentuin. Ik had wel eens een slang bekeken en vastgehouden, maar alleen op aangeven van de dierverzorger van het reptielenhuis. Ik voelde me weer student. Gelukkig wist ik wel hoe je een slang moest vasthouden dus met die gedachte greep ik hem in één keer achter de kop en zei: “Dit is hem, professor.” Later heb ik Peer Zwart nog eens verteld hoe ik mij voelde en dat probeerde te verbergen. Hij had het niet gemerkt: ook dat was Peer Zwart!