Grootmeester Paul van der Sterren opent 6de editie van Schaken tegen Kanker

Dom geluk of vette pech

Kankerpatiënten voeren een strijd op leven of dood. En bij deze strijd heeft de één geluk en de ander pech, zoals Maarten van der Weijden het steeds benadrukt. Maarten van der Weijden, Olympisch kampioen marathon zwemmen 2008, zelf ex-kankerpatiënt had ‘dom geluk’ waar anderen in een vergelijkbare situatie ‘vette pech’ hadden. Zo hard is hun werkelijkheid. Om de pijn van kankerpatiënten en hun families enigszins te kunnen verzachten is 28 jaar geleden gestart met het project Roparun de estafetteloop oorspronkelijk tussen Rotterdam en Parijs en sinds 2004 in omgekeerde richting.

Het geld dat jaarlijks wordt opgehaald tijdens dit evenement, waarvan het schaaktoernooi één van de vele nevenactiviteiten is, wordt toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan het motto van Roparun:

“Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”

Je kunt hierbij denken aan de inrichting van een inloophuis, waar (ex-) kankerpatiënten en/of naasten elkaar kunnen ontmoeten. Vakanties voor mensen met kanker en hun familie zodat zij, ook in een akelige periode, een mooie herinnering kunnen creëren. Workshops in ziekenhuizen waarbij mensen met kanker leren omgaan met uiterlijke veranderingen die ze krijgen door de behandelingen. Een fijne dag uit voor zieke kinderen en hun broertjes of zusjes, zodat zij even niet hoeven te denken aan het ziek zijn enz. enz.

Sinds de start van Roparun in 1992 is 88 miljoen opgehaald waarvan in 2019 een bedrag van 5,6 miljoen.

Grootmeester Paul van der Sterren (Venlo, 1956)

Zwart op Wit

In zijn boek Zwart op Wit doet Paul verslag van zijn schakersleven. Op de achterflap van dit boek lezen we:

Zwart op Wit is een indringend zelfportret van voormalig topgrootmeester Paul van der Sterren. Hij beschrijft zijn schaakcarrière, vanaf het prille begin als talentvolle Limburgse jeugdspeler tot het kampioenschap van Nederland en de Kandidatenmatches van het wereldkampioenschap.

Zwart op Wit is voer voor sportpsychologen, maar vooral een adembenemend leesboek vol met prachtige en leerzame partijen, toegankelijk gemaakt voor alle amateurs.

Rotterdam, het NK 2000

Paul is geen onbekende in Rotterdam. Hij speelde simultaans bij verenigingen en verzorgde lezingen. Hij deed mee aan de NK’s in Rotterdam waarvan de laatste in 2000 veel aandacht kreeg. Toen deed er een computer, FritzSSS*, mee aan het NK. Paul liet vooraf weten niet tegen de computer te willen spelen, met alle gevolgen van dien. Aan het eind van zijn boek Zwart op Wit doet hij hierover verslag. Op schaaksite.nl werd een serie artikelen gepubliceerd over de NK’s in Rotterdam waaronder FritzSSS* en het Broekhuis NK Schaken 2000.

Naast schaker ook schrijver

Paul heeft naast Zwart op Wit nog meer schaakboeken op zijn naam staan zoals:

  • De succesvolle serie De wereld van de schaakopening, drie delen
  • Terug in het strijdperk
  • Koningen van het schaakbord
  • Leer schaken in 10 lessen

Van deze laatste twee boeken heeft de uitgever Thinkers Publishing (Daniel VanHeirzeele) van ieder vijf boeken ter beschikking gesteld voor Schaken tegen Kanker en die door Paul gesigneerd zullen worden.

Paul heeft ook een column in Schaakmagazine, het periodiek van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond en is sinds september 2019 voorzitter van het Max Euwe Centrum in Amsterdam.

Website

Paul heeft een eigen website die het bezoeken meer dan waard is.